Menü
0(342) 215 42 59
7/24 Online Satış

Antepfıstığı düşmanları 

Gaziantep’in  en önemli, en güzel, en ünlü, en faydalı, en bereketli ürünü antepfıstığıdır. Nokta!

Gaziantep’in ünlü şairi  ve yazarı Şakir Sabri Yener’in ‘Kırmızı mantolu hanım’ diye tasvir ettiği antepfıstığı yine çirkin ve kötü insanların ‘kapatması’ oldu!

Bozovalı S.T.’nın 500 TIR Boz Kavlak aldığı anlatılıyor.

İki ay önce kilosu 55 lira olan iç fıstık şimdi 90 lira oldu.

7 ayda kazanılan parayı düşünebilir musunuz?

Üstelik vergisi de yok! Kemiksiz, yani fileto kazanç!..

Antepfıstığı iki elin parmağı kadar adamın (!) elinde oyuncak. Ş.K., Ö.N., Y.K., H.B., S.D., M.K., M.S., H.K., H.K. önde gelenler!..

Baklavacıların hepsini esir almışlar, malı yalvarana peşin para satıyorlar!

Birkaç sene önce antepfıstığı yazımın birinci paragrafını tekrar dikkatinize sunmak istiyorum:

Yazımın başlığı, Mr. Pistachioman/Fıstıkçı, Ahmet Tiryakioğlu için benim tarafımdan uydurulmuş bir kelime. Ama ‘cuk’ diye oturuyor.

Gaziantep’in en önemli ürünü antepfıstığı Tiryakioğlu’ndan önce sahipsizdi!

Gaziantep, dünyanın en lezzetli fıstığını yetiştiriyor, dünyanın en güzel tatlısının, yani baklavanın olmazsa olmazı… Nestle çikolatanın en değerli hammaddelerinden biri. (Kendileri böyle değerlendiriyor.) Ama bu kadar stratejik önemdeki bir ürün sahipsizdi, piyasanın rüzgar gülü gibiydi!..

Bugün olsa böyle bir yazıyı yazar mıydım?

Zannetmiyorum!

Kırmızı mantolu hanım’dan bahsettim. Altı sene önce hanımefendi için şunları yazmışım:

Kırmızı mantolu hanım’ın hikayesini bu vesile ile bir kez daha anlatalım:
Gaziantep’in ünlü şairi ve büyük yazarı merhum Şakir Sabri Yener eski Antebi anlatırken fıstığı ne kadar güzel ve zarif tasvir ediyor; “kırmızı mantolu hanım”ın piyasaya gelişini şöyle yorumluyor:
Gaziantep’te fıstık ürünü bol olduğu yıllar, taze fıstık piyasaya yeni çıktığı günler, şehrin manzarası birden değişir. Her taraf bir renk meşheri olur. Bütün çarşı-pazar gül bahçesine döner. Kenti bir bayram havası sarar. Üretici sevinir, tüketici sevinir. Gelinlik kızlar gibi kırmızı mantolu fıstıkların yüzlerine bakmakla doyamaz insan. Türkiye’de hiç bir beldeye nasip olmayan bir görünüştür bu. Bir fıstık dört renktir: Kırmızı, boz, pembemsi, koyu yeşil...
Sonunda, Şakir Sabri Yener’in ‘Kırmızı mantolu hanım’ını açgözlü, kötü insanların ‘kapatması’ yaptık!

Yalnız bu rezilliği yapanları değil, vesile olanları da kınıyorum.

Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur!..

Birkaç yıl önceyazdığım antepfıstığı ile yazımı bugün yeniden yayınlarken, içim buruk, tarifini yapamayacağım bir acı duyuyorum.

Farkında mısınız, antepfıstığı tüketiminde alışkanlık değişiyor!
Türkiye artık bizim antepfıstığını daha ziyade tatlılarda ve çikolatada tüketiyor. 
Bunun içindir ki, her sene artan miktarda boz fıstık üretimi yapılıyor. 
Hem daha karlı  hem de daha kolay
Fıstığın yok yılı olması geçtiğimiz yıllarda sorun yaratmazdı. Ama tüketim o kadar arttı ki, üretimdeki artış yetişemiyor!
Fıstık fiyatının artması nerede ise memleket meselesi oldu, bütün yaygın basın birinci sayfadan verdiler haberi. İlgiyle okunan haber baklava severleri çok üzdü! Çünkü, sorun yalnız fıstık değil, asıl mesele baklava fiyatının artacak olması…

Görüyorsunuz değil mi, baklava haberi oldu mu bütün Türkiye dikkat kesiliyor! Vizyondan nasibini almamışlar ise, “Biz Antep’i baklava şehri olmaktan kurtardık, dünyanın en büyük ve gelişmiş 10 şehri arasına soktuk” diyebiliyor! (Bu vizyon (!) kaç dilim baklava eder diye bir hesap yapmaya çalıştım, olmadı, beş kuruş bile etmedi!)
Neyse, asıl konum bu değil, ama dünyanın en güzel, en emekli, en muhteşem tatlısına dil uzatanlara dayanamıyorum, her seferinde cevap veriyorum! 
Baklava, Gaziantep’in bütün dünyaya, insanlığa çok değerli bir armağanıdır. Ve dünya döndükçe baklava her zaman Antep’in adıyla anılacaktır. Çünkü en iyi baklava yalnız bu kentte yapılabilmektedir. Malzemenin en iyisini alın dünyanın neresine giderseniz gidin, en iyi ustaya yaptırın ama bilin ki asla Antep’te yapılan kadar güzel olmaz.
Bazı yerel gazeteler, “Fıstıkta kayıtsız olarak stokçuluk yapılıyor” diye haber yapmışlar. Bu işin kibarcası, biz ‘ambarcılık’ deriz! Yeni bir şey değil, çok eskiden beri ‘ambarcılık’ yapılır! Ambarcılık bazılarının geçim kaynağıdır, başka iş bilmezler, yalnız bunu bilip yaparlar.

Bazı Antepliler’in ticaretten anladıkları aynı arsa gibi bir malı alıp saklamak, para edince de satmak! Bu anlaşılabilir bir ticaret, bir lafım yok. Ama, fıstığı bu işe alet etmek yakışıksız bir durum. Bunu yapan epey insan var, hatta benim de uzaktan bir akrabamın hayatı bunun üzerine kurulu.
ayıksız kuyutsuz, vergisiz çok kazançlı bir iş! 
Hemen her sene yazıyorum, bu yüzden trilyonlarca lira ciro yapanların vergi listesinde adına bile rastlanmıyor. 
Öyle zannediyorum ki, Vergi Dairesi Başkanı Erol Bey, bizim fıstığı ve baklavayı biraz sevse bu işin üzerine giderdi.
Sezondan önce boz fıstık içi 40 liraya alınabiliyordu, şimdi 65-70 lira oldu. Lütfen bir kenara yazın, yıl sonunda 100 TL. olacak!
Keşke üretici kazansa, ne gezer, bütün parayı ambarcılar kazanıyor. 
Vergisiz, kemiksiz, fileto kazanç! 
Türkiye’nin kaderi bu, üreten kazanmaz, aracı kazanır. AB ülkelerinde adama bunu yaptırmazlar! Bir kilo bile ürünün hesabını sorarlar! Orada esas olan üreticidir.
Yerel başka bir gazete ise konuyu değişik bir yönden ele almış. “Ünlü baklavaclar yapacakları zamma zemin hazırlama telaşındalar…” diyor.
Ben bu düşünceye katılmıyorum. ‘Ünlü baklavacılar’ın nasıl üretim yaptıklarını iyi bildiğim için, sade yağ, şeker, boz fıstık ve sert buğdayın kalitelisini kullanımından taviz vermedikleri için maliyetleri yüksek. 
Artırılmış fiyatlarını İstanbul’daki pastanelerde satılan tatlı fiyatları ile mukayese edince bizim baklavanın fiyatı hep masum ve mütevazı kalıyor.

Asla, Antepliler baklavanın tadını bozmuş, dedirtmemeliler. Zaten isteyenler için normal yağ, glikoz, karışık buğday ve karışık fıstıktan yapılmış baklava ucuza satılıyor. Onun da piyasası var.

Gaziantep’in yetiştirdiği büyük yazar, Şakir Sabri Yener, antepfıstığını ‘kırmızı mantolu hanım’ diye tasvir eder, yine pazara geldi bizi mutlu etti, diye yazar. Ne kadar güzel ve doğru bir yakıştırma… Keşke Erol Bey, bu güzel kırmızı mantolu hanıma askıntı olan rantçıları, paragözleri yakalasa da canlarını yaksa, Antepliler’in kırmızı mantolu hanımının intikamını alsa!..
Bir umudum da, yeni seçilen borsa başkanı Ahmet Bey. 
Bir şeyler yapmak istiyor, fıstık ta onun önemli bir konusu. Lisanslı depoculuk, devlet desteği gibi önerileri var. Eskiden bu önerileri yapsaydı iyi niyetle karşılardık. Ama artık söz ve makam sahibi oldu. Öneriye gerek yok, ne gerekiyorsa elini taşın altna koyup yapmalı, o kadar!




Yardım mı gerekli
Fıstık Cumhuriyeti
Merhaba, siparişleriniz hakkında yardıma ihtiyacınız varsa bize yazın
Birkaç dakika içinde dönüş yapalım